Όσα γράψαμε στην τελευταία σελίδα του ημερολογίου μας …

Όσα γράψαμε στην τελευταία σελίδα του ημερολογίου μας …

Κάπου εδώ αποχαιρετάμε μια δύσκολη χρονιά, με πολλές δοκιμασίες, απώλειες και κρίσεις. Ταυτόχρονα όμως, με πολλές ευκαιρίες για κάτι νέο και κάτι διαφορετικό. Άλλωστε αυτό δεν κάνεις σε μία κρίση; (Ανα)προσαρμόζεσαι για να επιβιώσεις, προσπαθείς και.. ό,τι γίνει. Πολλά βρίσκονται έξω από τον έλεγχο σου, από ένα σημείο και μετά.

Αποχαιρετώ λοιπόν, μία χρονιά που μου έδειξε πόσα (μα πόσα πολλά) πράγματα είναι έξω από τον έλεγχο μου. Και τον δικό σου. Και του άλλου και όλων μας (ίσως).

Νιώθω κάπως περίεργα όταν λέω πως για εμένα προσωπικά δεν ήταν ακριβώς μια καταστροφική χρόνια. Είχα την τύχη να έχω καλά στην υγεία τους, όλους τους αγαπημένους μου. Πιο βασικό, πεθαίνεις (κυριολεκτικά – not funny, dude!)…

Είχα την τύχη να βιώσω τεράστιες, απότομες αλλαγές που με ώθησαν στο να ρισκάρω, να κινηθώ γρήγορα και τελικά να βρω κάτι πιο κοντά σε εμένα, από αυτό που ήδη είχα.

Είχα την τύχη να απολαύσω τους καρπούς συστηματικής προσπάθειάς μου των τελευταίων χρόνων. Μου ήρθαν “μαζεμένα” τα ευχάριστα και δεν ήξερα πως να το διαχειριστώ όταν σχεδόν όλα γύρω μου έχουν ονομαστεί δυσκολίες.

Ήμουν πάντα αισιόδοξη. Σε σημείο που το λες και υπερβολικό (ως ψυχολόγος θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω πολλές λέξεις για την υπερβολική αισιοδοξία αλλά θα προτιμούσα να μην το κάνω). Αν έπρεπε όμως να διαλέξω μεταξύ της υπερβολικής αισιοδοξίας και της υπερβολικής απαισιοδοξίας, σε κάθε περίπτωση θα διάλεγα το πρώτο. Είναι ευχάριστο για τους γύρω αλλά δύσκολο για όποιον το κάνει. Sounds familiar.

Εσείς όμως, καλό θα ήταν να μην το κάνετε- δεν είναι τίποτα καλό στην υπερβολή του, άλλωστε. Να κάνετε όμως όσα σας λέει ο αληθινός σας εαυτός, η πιο ειλικρινής και γνήσια φωνή μέσα σας. Το αποτέλεσμα μόνο να σας δικαιώσει μπορεί. Αυτό είναι ένα μόνο από όσα μου χάρισε το 2020 και δεν θα μπορούσα να μην νιώθω ευγνωμοσύνη γι’ αυτή την νέα σχέση που απέκτησα με τον εαυτό μου. Θα ήθελα να μπορώ να έχω κάτι αντίστοιχο από κάθε επόμενη χρονιά..

Δεν ξέρω αν πιστεύετε στην τύχη ή αν στοιχηματίζετε ό,τι όλα τα παραπάνω έχουν μια λογική εξήγηση. Μπορεί και να έχουν. Απλά, εγώ το 2020 έμαθα να κάνω λίγο πιο συχνά mute αυτόν τον εσωτερικό και τόσο σκληρό δικαστή και να ακούω περισσότερο τον συνήγορο του εαυτού μου.

Δεν ξέρω τι να ευχηθώ για το νέο έτος. Μου έφερε τόσα πολλά το 2020, που ήθελα κάτι πολύ απλό από την νέα μας χρονιά: να μην μου πάρει τίποτα από αυτά που ήδη έχω…

Εσείς;

Αφήστε μια απάντηση

Close Menu
elGreek
en_USEnglish elGreek