Μαρία Ιωάννου

Υπεύθυνη Διαχείρησης ''Pick Up The Thread'' και Συντονισμού Συνεδριών, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

Από μικρή ηλικία γνώριζα ότι ήθελα να γίνω ψυχολόγος. Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, εκπληρώνοντας το πρώτο μεγάλο όνειρο μου. Παράλληλα, ήρθα σε επαφή με μια ποικιλία θεωριών και κλάδων ψυχολογίας, αλλά ένας συγκεκριμένα έκλεψε την καρδιά μου. Η Ψυχανάλυση

Αποφάσισα λοιπόν να εκπαιδευτώ στις νέο ψυχαναλυτικές θεωρίες, στην τετραετή μετεκπαίδευση στη Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία ενηλίκων και παιδιών στο ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ. Εξειδικεύομαι στους ενήλικες,  αποκτώντας το Ψυχαναλυτικό δίπλωμα Ψυχοθεραπείας, αναγνωρισμένο από το British Association of Counselling and Psychotherapy (BACP) και το European Association of Psychotherapy (EAP), εκπληρώνοντας ένα δεύτερο μεγάλο όνειρο.

Η επαγγελματική μου πορεία ξεκίνησε το 2018, ωστόσο η εθελοντική μου πορεία, μετρά πολύ περισσότερα χρόνια, από το 2013 έως και σήμερα σε δομές και φορείς που κυρίαρχος στόχος τους είναι η ψυχολογική υποστήριξη. Έχω συμμετάσχει σε προγράμματα παρεμβάσεων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με στόχο την πρόληψη και σε προγράμματα πρόληψης εξαρτήσεων, στο Κ.Π ΠΡΟΝΟΗ του Δήμου Κηφισιάς, στο οποίο διατελώ ενεργή εθελόντρια με συμμετοχή σε βιωματικά και εκπαιδευτικά σεμινάρια. Θέλοντας να μελετήσω τον άνθρωπο εις βάθος, έχω ασχοληθεί με άτομα τόσο από τη νηπιακή ηλικία, σε νηπιαγωγεία και σχολεία της Αττικής εφαρμόζοντας προγράμματα συναισθηματικής αγωγής, όσο και με άτομα τρίτης ηλικίας σε οίκους ευγηρίας, λειτουργώντας ψυχοθεραπευτικά.

Στο Δήμο Νέου Ηρακλείου ήταν η πρώτη φορά που έκανα τις δικές μου θεραπευτικές συνεδρίες και εντυπωσιάστηκα από την πρακτική προσέγγιση των ψυχαναλυτικών θεωριών και την αποτελεσματικότητά τους. Μου αρέσει να θέτω στόχους και να τους επιτύχω, οπότε δεν πέρασε πολύς καιρός πριν δημιουργήσω το “Pick Up The Thread”, με στόχο την προώθηση της ψυχικής υγείας σε έναν κόσμο που το χρειάζεται περισσότερο από ποτέ, προσφέροντας συνεδρίες ψυχοθεραπείας. Εκεί εντόπισα τη σημασία της ψυχαναλυτικής εποπτείας και της προσωπικής θεραπείας.

Η εκπαίδευση και η μάθηση με γοητεύουν και αυτό δικαιολογεί τη συνεχιζόμενη εκπαίδευσή μου και τη συμμετοχή μου σε ψυχαναλυτικά συνέδρια και σεμινάρια. Στοχεύω πάντα στη διεύρυνση των γνώσεων, των δεξιοτήτων και της δημιουργικότητάς μου. Φιλοδοξώ να μεγαλώσω το ”Pick Up The Τhread” και να το μετατρέψω σε ένα ασφαλές μέρος τόσο για άτομα όσο και για ομάδες. Αναλαμβάνω περιστατικά τόσο στο ιδιωτικό μου γραφείο, στην Νίκαια, όσο και μέσω Skype. Ως εξουσιοδοτημένη ψυχολόγος, θέλω να ανακουφίζω τους θεραπευόμενούς μου, αναπτύσσοντας εξατομικευμένα θεραπευτικά πλάνα, οικοδομώντας σχέσεις εμπιστοσύνης και προωθώντας μια ενισχυμένη ψυχική υγεία.

Ελένη Χαρούλη

Ψυχολόγος, M.Sc. Συμβουλευτική Ψυχολογία

Ολοκληρώνοντας τις βασικές σπουδές στο Τμήμα Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, εξειδικεύτηκα στην Συμβουλευτική Ψυχολογία στο Διαπανεπιστημιακό-Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ”Συμβουλευτική στην Εκπαίδευση, την Υγεία, την Εργασία” του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Στη συνέχεια, ως μεταπτυχιακή φοιτήτρια και ασκούμενη στην ανοικτή ψυχοθεραπευτική μονάδα αντιμετώπισης ουσιοεξαρτήσεων Πρόγραμμα “Αθηνά” που λειτουργεί στα πλαίσια της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ, Αιγινήτειο Νοσοκομείο, σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, εκπαιδεύτηκα, υπό την καθοδήγηση της επιστημονικής ομάδας του “Αθηνά” και ψυχολόγων εποπτών, στην ψυχοθεραπεία εφήβων και ενηλίκων σε προβλήματα εξάρτησης από το αλκοόλ, τις ουσίες, τον τζόγο και το διαδίκτυο.

Σήμερα, εργάζομαι ως Συμβουλευτική Ψυχολόγος με παιδιά και εφήβους πάνω σε θέματα διαχείρισης άγχους, αυτογνωσίας, συναισθηματικής ενδυνάμωσης, επαγγελματικής συμβουλευτικής και προσανατολισμού, θεραπευτικής παρέμβασης σε μαθησιακές δυσκολίες καθώς και με παιδιά που εντάσσονται στο φάσμα του αυτισμού, με Aspenger και άλλες αναπτυξιακές διαταραχές.

Τα ερευνητικά μου ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν θέματα όπως η θεραπευτική σχέση, στην οποία εντάσσεται η διπλωματική μου εργασία “Η θεραπευτική συμμαχία στις εξαρτήσεις: Μία μεικτής μεθοδολογίας διερεύνηση της εμπειρίας θεραπευτή και θεραπευόμενου και της σύνδεσής της με την παραμονή στη θεραπεία”, η κατάχρηση ουσιών σε προσφυγικό πληθυσμό “Διαταραχές Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών στον πληθυσμό των προσφύγων: Η εμπειρία ενός ανοικτού θεραπευτικού προγράμματος απεξάρτησης”  και ο τομέας της Οργανωσιακής Ψυχολογίας όπου στην πτυχιακή μου εργασία με ενδιέφερε να μελετήσω τα Επαγγελματικά Ενδιαφέροντα των Νέων σε συνάρτηση με παράγοντες Προσωπικότητας, Επαγγελματικής Ικανοποίησης, Λήψης Αποφάσεων και Ικανότητες Επαγγελματικής Προσαρμογής.

Επιλέγω συχνά τον γραπτό λόγο ως μέσο επικοινωνίας, θέλοντας να μοιραστώ αναστοχαστικές σκέψεις και εμπειρίες από την καθημερινότητά μου συνδυασμένα με χρήσιμα συμπεράσματα από την ανασκόπηση ερευνητικής βιβλιογραφίας σχετικά με θέματα Ψυχικής Υγείας.

Close Menu
elGreek
en_USEnglish elGreek