Γνωρίζοντας την ψυχοθεραπεία μέσω Skype

Γνωρίζοντας την ψυχοθεραπεία μέσω Skype

Μπορούμε εύκολα να τροποποιήσουμε, χωρίς να χάσουμε, ένα μεγάλο μέρος της δια ζώσης καθημερινότητας μας με την χρήση του διαδικτύου. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την ψυχοθεραπεία μέσω Skype.


Πέρα από την εργασία στο σπίτι, μπορούμε να μεταφέρουμε σημαντικά ιδιαίτερα και ομαδικά μαθήματα 📚📝 ή ακόμα και την καθιερωμένη συνάντηση με τους φίλους μας ☕🥨, στο γραφείο του σπιτιού μας, με άνεση και ασφάλεια. Αντίστοιχα, οι συνεδρίες μας💬🗣️ έχουν ήδη δρομολογηθεί να πραγματοποιηθούν μέσω Skype για το προσεχές διάστημα. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας στην σελίδα μας στο Facebook και στο info@pickupthethread.eu

Σε αυτό το σημείο, θα θέλαμε να αναφερθούμε σε κάποιες ιδιαιτερότητες και σημεία που πρέπει να προσέξουμε στην on-line μορφή ψυχοθεραπείας. Έχουμε δει ότι εξυπηρετούν συγκεκριμένες περιπτώσεις περιστατικών, όπως κάτοικους απομακρυσμένων περιοχών, κάτοικους εξωτερικού που θα ήθελαν να συνεχίσουν την συνεργασία τους με έναν συγκεκριμένο θεραπευτή, μητέρες που δεν μπορούν να αφήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι και να απουσιάσουν, όπως επίσης και περιπτώσεις ατόμων που ενδιαφέρονται για low-budget συνεργασίες. Η ψυχοθεραπεία μέσω Skype ή οι βιντεοκλήσεις μέσω του WhatsApp, κοκ. αποτελούν όχι μόνο μία λύση αλλά μία επιλογή που περισσότερο διευκολύνει, παρά προτρέπει σε μία αναγκαστική επιλογή για έναρξη θεραπείας.

Από τη βιβλιογραφία γνωρίζουμε ότι η θεραπευτική σχέση και ο θεραπευτικός στόχος συμβάλλουν περισσότερο από ότι τα μέσα που χρησιμοποιούνται στο αποτέλεσμα της ψυχοθεραπείας (Norcross , 2011., Gelso , 2014., Shafran και Kraus, 2014), ενώ εξετάζοντας την τριμελή συστατική σύνθεση της θεραπευτικής συμμαχίας (θεραπευτικός δεσμός, θεραπευτικοί στόχοι και θεραπευτικά καθήκοντα/έργα), ο παράγοντας του δεσμού αναδεικνύεται σταθερά πιο σημαντικός για το θεραπευτικό αποτέλεσμα σε σχέση με τους άλλους δύο (Bachelor, 2013).

Η Cipolletta (2015) ερευνώντας την on-line μορφή της θεραπευτικής σχέσης σε τρεις ατομικές περιπτώσεις καταλήγει πως σε μία ζωντανή, συγχρονισμένη συνομιλία η θεραπευτική σχέση αναδύεται όπως και στη συνεδρία με με φυσική παρουσία. Αν συνυπολογίσουμε τις υποθέσεις και τους στόχους που αναπτύσσει ένας θεραπευτής που επιλέγει τη συνεδρία μέσω Skype κατά την φάση του σχεδιασμού της θεραπευτικής διαδικασίας, είναι πολύ πιθανό να καταφέρει να αναδείξει κάποιες πλευρές της σχέσης που δεν θα ήταν αισθητές σε άλλη περίπτωση.

Πολλές έρευνες, δεν καταλήγουν σε ξεκάθαρα δεδομένα που να τάσσονται υπέρ ή κατά της συγκεκριμένης μεθόδου (Armfield, Gray και Smith, 2012). Ωστόσο, στον κλάδο της ψυχικής υγείας οι διαφοροποιήσεις ανάμεσα στις περιπτώσεις που καλούνται να διαχειριστούν οι ειδικοί είναι ανεξάντλητες. Η επιλογή της μεθόδου και των μέσων για την θεραπεία οφείλει να γίνεται λαμβάνοντας υπόψη έναν μεγάλο αριθμό παραγόντων. Χωρίς λοιπόν να καταλήγουμε στην απόλυτη αποδοχή ή απόρριψη μίας μεθόδου, οφείλουμε με προσοχή να εξετάσουμε τις εφαρμογές και να “εκμεταλλευτούμε” τα οφέλη αυτής για την θετική πορεία του θεραπευόμενου.

Επανερχόμενοι στις νεότερες εξελίξεις, σε περιόδους μαζικής αβεβαιότητας και αποσταθεροποίησης είναι φυσιολογική η εκδήλωση άγχους και ανησυχίας, ενώ με την διατήρηση μιας ήδη γνωστής ρουτίνας, αποφεύγουμε την εξάπλωση των παραπάνω σε συμπτώματα πανικού ή/και φοβιών. Μένουμε σπίτι, μένουμε υγιείς και παραγωγικοί🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♂️ ενώ δεν διστάζουμε να ζητήσουμε βοήθεια για κάτι που αδυνατούμε να διαχειριστούμε!




Αφήστε μια απάντηση

Close Menu
elGreek
en_USEnglish elGreek